ISO 22000 BELGESİNİ KİMLER HANGİ SEKTÖRLER ŞİRKETLER ALABİLİR ?
ISO 22000:2005 uluslararası bir standarttır ve yiyecek, içecek sunumu (catering) ve paketleme firmaları dahil ‘‘tarladan sofraya’’ gıda zincirindeki tüm kuruluşları kapsayan bir ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Şartlarını tanımlar.
ISO 22000 Belgesi Standardı, birinci kademe üreticiden, ürün üreticileri, yem üreticileri, tüm gıda üreticileri, ambalaj malzemesi üreticileri, hammadde veya katkı maddeleri üreticileri, temizlik ve sanitasyon ajanları üreticileri, imalatçılar, depocular ve taşımacılar boyunca, toptancılara, perakendecilere ve gıda hizmeti verenlere kadar herkes tarafından kullanılan, uluslararası tanınan bir sistem olmasına ek olarak, baştan başa bütün gıda endüstrisinin kullanabileceği bir Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi standardır.
ISO 22000 Standardın, büyüklük ve karmaşıklık gözetmeksizin bu kadar geniş bir kapsama alanı olduğundan jenerik bir yapıya sahiptir.
ISO 22000 Belgesini aşağıdaki Firmalar alabilir ve sektörler uygulayabilir
- Gıda üreticileri,
- Gıda tedarikçileri, toptancı ve perakendecileri,
- Paketleme ve ambalaj malzemesi üreticileri,
- Tohum ve yem üreticileri,
- Çiftçiler,
- Katkı malzemesi üreticileri,
- Gıda ve yemek hizmeti veren kuruluşlar,
- Perakende ve gıda hizmeti veren işletmeler ile kontratlı çalışan kuruluşlar
- Gıda ile ilgili taşıma, depolama ve dağıtım hizmeti sağlayan kuruluşlar,
- Servis sağlayıcı kuruluşlar, (Haşere Mücadele, vb)
- Gıda zincirine dolaylı yoldan katılan kuruluşlar,
- Temizlik ve sanitasyon hizmeti veren kuruluşlar
- Ekipman, temizlik malzemeleri ve diğer gıda ile temasta olan malzeme üreticileri